Το χωριό της Φωκίδας θυμίζει μικρό Παράδεισο

Το Διχώρι είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας που σίγουρα θα σας μαγέψει.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1131 μέτρων στις πλαγιές των Βαρδουσίων και θεωρείται από πολλούς το ομορφότερο χωριό της Φωκίδας. Όπως λέει και το όνομα του το χωριό αποτελείται από δύο συνοικισμούς τον «Πάνω» και τον «Κάτω» που χωρίζονται μεταξύ τους από το ρέμα του Τσόνη. Το χωριό θα ακούσετε να το λένε και «Καστανοχώρι» για τις πολλές του καστανιές, αλλά και «Κωστάρτσα» που είναι το παλιό του σλάβικο όνομα, που καταργήθηκε όμως το 1927.

 

Λουσμένο από άπλετο φως, διαθέτει έναν καταπληκτικό ορίζοντα και μαγευτική θέα των βουνοκορφών των Βαρδουσίων (υψηλότερη κορυφή, Κόρακας, 2.495 μ.).

 

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail”]

Δροσερός αέρας, άφθονα τρεχούμενα νερά και «στοιχειωμένες» βρύσες, τεράστια ποικιλία στη βλάστηση, το κελάρυσμα των ρεμάτων και ο αχός από τον Κοκκινοπόταμο, τα τιτιβίσματα των πουλιών, συνθέτουν ένα εξαίσιο τοπίο γεμάτο φως, χρώματα και ήχους. Η σύνθεση είναι τόσο «σοφή» που κανένα επί μέρους ερέθισμα δεν ενοχλεί, αντίθετα όλα μαζί δημιουργούν ένα περιβάλλον απαράμιλλης γαλήνης.


Όλες οι εποχές χάρμα. Σωστός παράδεισος η Άνοιξη με τα χιόνια ακόμη ψηλά στα Βαρδούσια και τα αηδόνια και τους κούκους να δίνουν μαγευτική συναυλία.

 

Το Φθινόπωρο όργιο χρωμάτων η βλάστηση και πραγματικό «ελβετικό τοπίο» το Χειμώνα.

 

Αιωνόβια τα πλατάνια στην πανοραμική πλατεία, ίσως την ομορφότερη και μεγαλύτερη της Φωκίδας, που είναι στρωμένη με φυσική χλόη αλλά και στο ρέμα του «Τσόνη» που χωρίζει το πάνω από το κάτω χωριό.

 


Στο Κάτω χωριό η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στέκει ακλόνητη από το 1728 και σύμφωνα με την παράδοση λειτούργησε ως κρυφό σχολειό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων καθώς κοντά στο ξωκκλήσι του Αγίου Μηνά έχουν βρεθεί υπολείμματα αρχαίας πόλης των Αιτωλών.

 

Από αρχιτεκτονική όμως σκοπιά, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ο ναός – μαυσωλείο χτίστηκε μετά το θάνατο του Σπύρου Φυσσερού στη μάχη του Verdun (Γαλλία, 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος) από τη μητέρα του Ευφροσύνη. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ο τάφος του νεαρού Σπύρου, τη σορό του οποίου έφερε στην Ελλάδα γαλλικό άγημα.

 

Αξίζει μια βόλτα στον Πλατύδρομο, ένα πολύ όμορφο μονοπάτι, ανάμεσα σε μικρά έλατα, που καταλήγει στην τοποθεσία Ορόσημο, ένα άπλωμα με ανεπανάληπτη θέα.

 

Tο Διχώρι σήμερα μετατρέπεται με πολύ γοργούς ρυθμούς σε ένα ιδανικό θέρετρο. Πολλοί ανακαινίζουν τα σπίτια τους και άλλοι χτίζουν καινούρια.


Το ενδιαφέρον για επιστροφή στις ρίζες, για τη διατήρηση της παράδοσης και για μία άλλη ποιότητα ζωής τονώνεται συνεχώς.

 

Στο όμορφο Διχώρι ο επισκέπτης θα απολαύσει τη θαυμαστή φιλοξενία των ντόπιων, θα βρει γαλήνη και ένα μαγευτικό τοπίο χειμώνα καλοκαίρι που μπορεί να το εξερευνήσει!

Απολαύστε μια μαγική πτήση πάνω από το Διχώρι